Ordinare öppettider: Måndag - Söndag 08.00 - 22.00

Om tävlingsmöjligheter i styrkelyft hösten 2020

Hej allihopa!

Våren har ju varit minst sagt omtumlande, rent allmänt och såklart även träning- och tävlingsmässigt. Serie 2 och SM ställdes in och det kändes som att allt lades på is ett tag tills att omständigheterna stabiliserat sig lite. Jag får erkänna att det har gjort mig som tävlingsansvarig mer frånvarande än jag kanske borde varit, men jag ska försöka bättra mig framöver. Trots allting med covid-19 tycker jag att stämningen på klubben har varit god under våren! Andra aspekter än styrkelyftande och tävlande har lyfts fram i större utsträckning, exempelvis genom olika utomhusaktiviteter – grillning och hittills 2–0 i brännboll mot LUGI Judo. Det har varit jättekul att se att vi ändå har lyckats hålla ihop som förening och att det dessutom tillkommit en del nya lyftare under den här perioden.

Nu har det dock äntligen kommit ute lite riktlinjer om tävlingarna för hösten. Här kommer min sammanfattning av det som sagts hittills:

• Serieomgång 2 som ställdes in stryks från årets serie.
• Inga fler individuella SM kommer äga rum 2020 (t.ex. Veteran SM, Utrustnings-SM).
• Inga landslag skickas till internationella tävlingar av förbundet under 2020 (men det kan komma att ändras beroende på hur saker och ting utvecklas).
• Lag-SM går som planerat 12–13 december. Eftersom att vårt damlag i klassisk bänkpress lyckades lyckats klättra sig upp till elitserien efter 2019 har kampen börjat om en plats till lag-SM 2020! Följ poängutvecklingen på: http://online.styrkelyft.se/web/resultSeries.aspx?seriesId=503 – och se till att vi åtminstone har fullt lag (minst tre damer) till serieomgång 3 och 4!
• Serieomgång 3 och 4 ska gå enligt tävlingskalendern (https://www.styrkelyft.se/tavling/tavlingsskalender/), dvs inom perioderna 3–20 september respektive 5–22 november.
• Om distriktsmästerskapet ska genomföras har inte bestämts än och är upp till distriktet.

Det gäller väldigt begränsande riktlinjer för tävlingsarrangemang. Dessa går att läsa i detalj här: https://www.styrkelyft.se/Nyheter/Senastenyheterna/covid-19foreskrifterfortavling/. De består exempelvis av att publik ej är tillåtet, att max 50 deltagare inklusive funktionärer är tillåtet på tävlingen och att 2 meters distansering ska gälla i alla delar av tävlingens genomförande bortsett från vid passning/klovning/avlyft.

Vad dessa begränsningar innebär i praktiken är att det är svårt, eller till och med omöjligt, att arrangera tävlingar som vanligt. Därför är det fortfarande väldigt oklart hur serietävlingarna ska genomföras, men det finns förslag på att klubbarna ska arrangera serieomgångar för sina egna lyftare. Vi får se hur diskussionerna i distriktet går. Jag kan alltså inte ge några klara besked om höstens serieomgångar, men åtminstone en del saker att förhålla sig till. För de som själva vill hålla sig uppdaterade rekommenderar jag att läsa på styrkelyft.se för nationella riktlinjer och Facebook-gruppen ”Sydsvenskstyrkelyft” för vad som gäller regionalt.

Om någon har några frågor om den rådande tävlingssituationen eller vad som helst tävlingsrelaterat, tveka inte att fråga mig – antingen på gymmet, över privatmeddelande eller genom mail till info@lundstk.se.

Med vänlig hälsning,
Erik Ormegard, Tävlingsansvarig, den 5 juli kl. 11:39